Igiena și Profilaxia Dentară Recomandate de Cabinet Stomatologic Zâmbetdent

Igiena și profilaxia dentară sunt esențiale pentru menținerea sănătății orale și prevenirea afecțiunilor dentare. Aceste practici nu doar că ajută la menținerea dinților și gingiilor sănătoase, dar contribuie și la sănătatea generală a organismului. În continuare, vom explora importanța igienei dentare, principalele metode de îngrijire și rolul profilaxiei dentare.

Importanța igienei dentare

Igiena dentară adecvată este fundamentul sănătății orale. O igienă deficitară poate duce la acumularea plăcii bacteriene, care este principala cauză a cariilor și a bolilor gingivale. Pe termen lung, neglijarea igienei orale poate conduce la probleme grave precum infecțiile dentare, pierderea dinților și chiar boli sistemice, cum ar fi afecțiunile cardiovasculare.

Metode de îngrijire dentară

Pentru a asigura o igienă dentară corespunzătoare, este esențial să adoptăm câteva obiceiuri simple, dar eficiente:

  • Periajul dinților: Periajul corect al dinților de cel puțin două ori pe zi, folosind o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți cu fluor, ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și la prevenirea cariilor.
  • Folosirea aței dentare: Ața dentară este crucială pentru îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene din spațiile interdentare, unde periuța de dinți nu poate ajunge.
  • Clătirea cu apă de gură: Utilizarea regulată a unei ape de gură antibacteriene poate reduce bacteriile din cavitatea bucală și poate oferi o protecție suplimentară împotriva cariilor și bolilor gingivale.
  • Dietă echilibrată: O alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume, împreună cu limitarea consumului de zahăr și alimente acide pot contribui la menținerea sănătății dentare.

Profilaxia dentară

Profilaxia dentară se referă la măsurile preventive luate pentru a evita apariția problemelor dentare. Aceasta include atât practicile de igienă personală, cât și vizitele regulate la dentist.

  1. Controalele stomatologice periodice: Este recomandat să mergem la dentist cel puțin de două ori pe an pentru un control de rutină și o curățare profesională. Aceste vizite ajută la identificarea și tratarea precoce a problemelor dentare.
  2. Sigilarea dentară: Sigilarea fisurilor și a șanțurilor dinților permanenți la copii poate preveni cariile dentare, oferind o barieră protectoare împotriva bacteriilor.
  3. Aplicarea de fluor: Fluorizarea profesională realizată de medicul dentist întărește smalțul dinților și îi face mai rezistenți la carii.
  4. Educația pentru sănătate orală: Informarea și educarea pacienților despre tehnicile corecte de periaj, utilizarea aței dentare și importanța unei diete sănătoase sunt esențiale pentru menținerea unei bune sănătăți orale.

Pentru programări sau pentru control la Clinica Stomatologică ZâmbetDent (str. Moinesti nr. 8, sector 6, Bucuresti – cartier Militari / blvd. Iuliu Maniu / metrou Gorjului), puteți să ne contactați la numerele de telefon 0754.077.274 (Orange) și 0722.244.058 (Digi).

Igiena și profilaxia dentară sunt piloni fundamentali ai sănătății orale. Prin adoptarea unor obiceiuri zilnice de îngrijire și prin vizitele regulate la dentist, putem preveni majoritatea problemelor dentare și putem menține un zâmbet sănătos și strălucitor. Investind timp și atenție în igiena orală, ne asigurăm nu doar sănătatea dinților și a gingiilor, ci și bunăstarea generală a organismului nostru.

Igiena si profilaxia dentara

Cei mai multi dintre noi suntem preocupati de aspectul si starea de sanatate a dintilor nostri; sunt nenumarate reclame publicitare despre beneficiile apelor de gura si pastelor de dinti. Este foarte bine de stiut faptul ca intretinerea unei igiene dentare riguroasa prin folosirea periutei si pastei de dinti, a atei dentare si apei de gura ne ajuta sa mentinem sanatatea dentara la un nivel foarte bun.

Trebuie sa stim insa ca acest lucru nu este suficient, alimentatia din zilele noastre nu mai este pe deplin naturala. Multe dintre alimente contin aditivi, substante chimice etc. Pentru imbunatatirea aspectului si calitatilor gustative, chiar si fructele si legumele nu mai sunt pe deplin naturale. Toate acestea mentin pe suprafata dintilor un biofilm bacterian, invizibil cu ochiul liber care nu poate fi indepartat eficient prin simplu periaj obisnuit. Aditionarea la acest biofilm a unor substante chimice, carbohidrati, alaturi de un pH salivar favorizant, duce la formarea unor concretiuni de consistenta dura, asa zisul tartru dentar duce la aparitia unor pete inestetice. Formarea si pozitionarea tartrului dentar la nivel subgingival, imbolnavirea tesuturilor de sustinere a dintior luand nastere astfel boala parodontala care in final duce la mobilizarea si pierderea dintilor.

Va invitam sa veniti periodic la Cabinetul Stomatologic Zambetdent pentru control si profilaxie

Ca masura imediata pt stoparea tuturor acestor modificari patologice este detartrajul. Daca in trecut indepartarea tartrului dentar se facea cu instrumente mecanice, fiind de multe ori destul de traumatizant, acum se folosesc metode moderne cu ultrasunete, capabile sa indeparteze cele mai fine depuneri de la nivel subgingival creand astfel posibilitatea asigurarii unei circulatii sangvine normale.

Detartrajul ultrasonic este completat de un periaj profesional cu paste speciale folosite numai de catre medicul dentist care va indeparta acel biofilm bacterian de la nivelul suprafetelor dentare. Se reduce astfel inflamatia gingivala, mirosul neplacut, iar aspectul dintilor se imbunatateste semnificativ.

Alaturi de aceste procedee de profilaxie se mai folosesc multe alte substante, produse fluorurate, care vor reda si vor mentine starea de sanatate a dintilor si a intregului organism. In final, vom sublinia importanta deosebita a controlului si tratamentului profilactic, fiind pregatiti intotdeauna sa va redam increderea si optimismul.

Igiena și Profilaxia Dentară

Efectueaza o programare pentru control stomatologic la clinica stomatologica Zambetdent: str. Moinesti nr. 8, sector 6, Bucuresti (cartier Militari / blvd. Iuliu Maniu / metrou Gorjului), tel: 0754.077.274 (Orange) și 0722.244.058 (Digi).

Call Now Button