EXTRACTIA
Extractia dentara reprezinta un tratament radical, chirurgical, prin care se indeparteaza de pe arcada dentara dinti care nu mai pot fi recuperati prin tratament.
De multe ori, oricare dintre noi a fost tentat sa recurga la extractia dentara, ori de cate ori durerile au fost mari, chinuitoare. Rolul acestui mic articol este de a ne invata cand trebuie recurs la extractia dentara in cabinetul dentar. Aici intervine rolul determinant al medicului stomatolog. Este obligatoriu sa tinem cont de sfaturile acestuia, pentru ca astfel avem sansa in plus de a ne pastra sanatatea si functionalitatea aparatului dento-maxilar. Extractia dentara se va face ori de cate ori avem de a face cu resturi radiculare care nu mai pot fi recuperate , cu dintii mobili, in cadrul bolii parodontale, cu afectiuni infectioase acute si cronice de risc major, molarii de minte imbolnaviti si cu distructii coronare masive. Nu trebue sa ne sperie durerile mai mari pe care le avem si pentru care cerem ajutorul medicului dentist. Exista afectiuni infectioase acute care desi initial provoaca dureri foarte mari benficiaza de tratament local si medicamentos pe cale generala. De asemenea, in cazul dintilor cu procese carioase mari si profunde, care de asemenea pot fi recuperati prin extirpare vitala (scoaterea nervului), si reconstiruire coronara, medicul dentist din cabinetul dentar stie intotdeauna care sunt indicatiile extractiei, medicul dentist din cabinetul dentar stie sa tina cont si de topografia dintelui, de posibilitatea de a fi recuperat pentru angrenara lui intr-o lucrare protetica care ne va reda functionalitatea.


Este gresita abordarea unor medici dentisti care fac extractii dentare ” la cerere” sau care propun extractii pentru confectionarea ulterioara a unor proteze mobile. In cabinetul nostru dentar practicam extractiile dentare doar cind sunt intr adevar indicate.
Sa nu uitam niciodata ca dintii cu care am fost inzestrati sunt cei mai pretiosi si radacinile lor naturale sunt cele mai bune elemente pentru lucrari protetice biologice si de durata. Nici chiar implantele dentare (care au luat amploare deosebita in ultimii ani) nu refac suficient biologia, osul natural si radacinile naturale sunt mult mai pretioase. Deci, cand se poate recupera ceva este extrem de important sa tinem cont de sfatul medicului dentis din cabinetul dentar.
Altfel, extractia este un act medical care astazi se face fara sa mai provoace traumatisme, se folosesc ace de anestezie foarte subtiri , care aproape ca nu se mai simt, anestezice calitative si foarte eficiente.
Nu in ultimul rand, trebuie sa subliniem ca este important sa informam medicul dentist despre unele afectiuni ale starii de sanatate, care pot implica negativ cu procedeele de anestezie si extractie.
Cand este cazul, medicul dentist va solicita aviz de la medicii de alte specialitati care trateaza si dispensarizeaza aceste afectiuni.
Efectueaza o programare la clinica stomatologica Zambetdent: str. Moinesti nr.8, sector 6, Bucuresti (cartier Militari / blvd. Iuliu Maniu / metrou Gorjului), tel: 0722244058 (rds), 07540772749(orange)