DESPRE CARIA DENTARA SI COMPICATIILE EI
Caria dentara este o pierdere de substanta la nivel dentar,care nu poate fi vindecata si restaurata decat este edispozanti,prin tratament stomatologic.
Caria dentara are multe cauze,pornind de la igiena deficitara,alimentatia cu multe produse procesate chimic,consumul exagerat de dulciuri,si nu in ultimul rand,putem vorbi si de anumite afectiuni ale straii generale de sanatate,dezechilibrae hormonale sau chiar factori genetici predispozanti,este neaparat necesar sa ne prezentam periodic in cabinetul de stomatologie pentru control si depistare precoce.
O data, descoperita caria dentara,medicul stomatolog trece la curatirea ei,indepartarea tesuurilor afectate,crearea unei cavitati care se va acoperi cu material de obturatie cu rol de a suplini pierderea de substanta si de refacereaba al functiilor masticatorie si fizionomica. Atunci cand procesul carios este de adancime medie ,se protejeaza pulpa dentara (nervul dintelui) cu materiale biologic protectoare care contin hidroxid de calciu, cu rol de a reface parametrii biologici si de a impiedica pattrunderea spre pulpa a substantelor iritante din materialele de obturatie,se folosesc materiale compozite care sunt,de culoarea dintelui si care au rezistenta apropiata de cea a smaltului dentar exista si materiale dezobturatie protectoare,cu eliberare de ioni de fluor,cu rol de a reface in integritate biologia dentara.
De multe ori,durerea este cea care ne aduce la maedic si cand se consulta, se constata ca procesul carios este profund,cu afectarea inflamatorie a pulpei dentare.
Este necesara in acest caz extirparea pulpei ( scoaterea nervului), care se face sub anestezie si nu este deloc dureroasa, canalele dintelui se curata foarte bine, se spala, indepartand toate detritusurile, apoi se obtureaza cu materiale rezistente in timp pentru a nu mai permite factorilor externi sa patrunda. In cazurile in care pulpa dintelui s-a necozat, apar complicatii traduse prin dureri la nivelul radacinii dintelui, procese inflamatorii ale partilor moi.
Dupa drenajul si spalarea canalului se va proceda la tratamentul antiseptic si antibiotic, pe cale locala si generala, apoi cand totul este curat si vindecat se va proceda la inchiderea (obturarea) definitiva a canalelor si refacerea structurii dentare.
Este necesar sa pastram tot timpul o buna igiena la nivelul cavitatii orale, prin spalatul pe dinti, folosirea apelor de gura, sa ne alimentam sanatos cu multe fructe si legume si sa facem controale periodice la cabinetul de stomatologie pentru depistarea din timp a proceselor carioase si instituirea unui tratament precoce care va fi astfel mult mai usor si care va preveni toate complicatiile.

Efectueaza o programare la clinica stomatologica Zambetdent: str. Moinesti nr.8, sector 6, Bucuresti (cartier Militari / blvd. Iuliu Maniu / metrou Gorjului), tel: 0722244058 (rds), 07540772749(orange)