Ortodontia se ocupa cu corectarea pozitiei dintilor care au o aliniere incorecta (rotati, inghesuiti,etc). Frecvent acest gen de afectiuni se intalnesc la copii si la adolescenti, de aceea parintii trebuie sa fie atenti si sa duca copii la tratament ortodontic de la virste mici,altfel copii vor suferi dereglari in sfera articulatiei temporomandibulare cat si a sistemului digestiv.

La copii se recomanda ca la varsta de sapte ani sa li se faca un consult ortodontic pentru a trata din timp anomaliile dento-maxilare care exista.

Care este varsta limita de aplicare a tratamentului ortodontic ?

Ortodontia nu cunoaste limite de varsta putandu-se trata copii incepand cu varste de 5 ani pana la adulti cu varsta de 40 de ani. Dar cu cat se diagnosticheaza din timp o anomalie acesteia i se pot aplica mai multe optiuni in decursul tratamentului ortodontic. Cat timp dureaza un tratament ortodontic?

In momentul in care veti fi consultat de specialistii ortodonti ai clinicii vi se va comunica un timp estimativ al tratamentului deoarece acesta difera de la pacient la pacient deoarece mobilitatea dentara este diferita la fiecare individ. Un tratament ortodontic poate dura pana la 24 de luni dar in cele mai multe cazuri este de 12 luni. In tot acest timp este foarte important ca pacientul sa se prezinte la consultul lunar de specialitate fiind esentiala colaborarea stransa medic-pacient.

Tipuri de aparate ortodontice

I. Aparatele mobile si functionale !

Aparatele mobile sunt indicate in general copiilor care mai prezinta pe arcadele dentare dinti de lapte. Rolul lor esential este de stimulare a cresterii arcadelor dentare sau pentru corectarea unor mici malpozitii. In unele cazuri aceste aparate pot reprezenta singura solutie de tratament doar in cazul in care acestea sunt purtate zilnic tip de cateva ore, sau poate reprezenta doar o ameliorare a situatiei clinice pentru a micsora timpul de purtare al unui aparat ortodontic fix. Sunt realizate din material plastic atribuindu-i-se culori vii pentru a-i atrage pe pacientii tineri.

Aparatele functionale sunt foarte importante si folosite in perioada de crestere a copiilor avand rol de stimulare sau inhibare (oprire) a cresterii maxilarelor, ajuta la corectarea unor obiceiuri vicioase cum ar fi respiratia orala sau sugerea degetului.

II. Aparatele ortodontice fixe !

a. Aparatul dentar metalic

Este cel mai des intalnit aparat ortodontic fiind usor de purtat. Componentele sale(bracketurile) sunt realizate din otel de inalta calitate.

b. Aparatul ortodontic ceramic

Aparatul are o vizibilitate mai mica,deoarece bracketurile din ceramica atasate pe dinte sunt transparente.

c. Aparatul ortodontic Speed

Este o tehnica noua aparuta recent iar pe langa vizibilitatea redusa prezinta cea mai eficienta alinierea a dintilor. Un avantaj foarte mare este faptul ca are o elasticitate care ii permite realizarea unor aliniere complexe in perioade de timp scurte. Materialul din care este conceput este un material din Nichel-Titan.

d. Aparatul ortodontic lingual

Numite si aparate invizibile,deoarece fiind plasate pe fata interna a dintiloe ele nici nu se observa. Are ca avantaj ca pacientul poate vedea mai clar rezultatele din timpul tratamentului.

e. Aparatul de contentie

Este folosit in faza finala a tratamentului deoarece in unele cazuri dintii au tendinta de a reveni la pozitia incorecta.Se poarta de la cateva luni ,pana la cativa ani pentru un caz mai complex.

Va asteptam cu drag la clinica Zabetdent pentru a beneficia de consult profesional de specialitate pentru a preintampina orice anomalie existenta sau in curs de instalare.

Call Now Button